30 dagen gratis | 2 jaar garantie | 12000+ 5 sterren

Hoe houd je je sieraden mooi?


Hoe houd ik mijn sieraden mooi? 

Oke ben je er klaar voor? Daar komen de 10 lifehack tips om jouw sieraden mooi te houden: 

1.Geen aanraking met  water. Douchen zwem niet met je sieraden. Zeepresten, chloor en zout kunnen achterblijven op en in je sieraden wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt. Onze sieraden zijn water bestendigt alleen de fluoride en kalk in ons kraan water kan er op de lange termijn voor zorgen dat er kleine verkleuringen ontstaan. Zwemmen in de zee zou op lange termijn geen verschil uitmaken in kleur.

 

2. Vrijhouden van parfum/crème. Laat je sieraden niet direct in aanraking komen met zeep, parfum, make-up, bodylotion en haarspray. 

 

3. Zweten. Doe je sieraden af als je weet dat je zwaar werk gaat verrichten of begint aan een heftige workout. Zweet tast je sieraden aan en daarnaast is het zonde als je je sieraden verliest. 

 

4. Doe je sieraden af voordat je gaat slapen. Sieraden slijten sneller als je ze blijft dragen en er bestaat een kans dat ze kapot gaan tijdens het slapen. 

 

5. Goed bewaren. Het beste is om je sieraden op een donkere en droge plek te bewaren, bijvoorbeeld in een organzazakje of sieradendoosje. Bij een bestelling bij AnnaMartha krijg je altijd een sieradenzakje en/of sieradendoosje bij je bestelling. Dus de sieraden kunnen daar goed in bewaard worden!

 

6. Verklein de kans op knopen. Sluit kettingen, armbanden en andere sieraden met een sluiting voordat je het opbergt. Dit verkleint de kans dat er een knoop ontstaat in je sieraden. 

 

7. Doe je sieraden als laatste om. Het beste is om sieraden pas als allerlaatste om te doen. Je wilt natuurlijk niet dat je ergens blijft haken tijdens het omkleden. 

 

8. Vermijd grote druk. Vermijd te grote druk op armbanden van elastiek. Doe ze met beleid om, zodat de rek goed in het sieraad blijft.

 

9. Kijk uit met chemische producten. Als je in aanraking komt met chemicalien, doe je sieraden dan af. Draag ze niet tijdens het schoonmaken. 

 

10. Pas op met zonlicht of de zonnebank. Stel je sieraden niet bloot aan te fel zonlicht of de zonnebank. Daardoor kunnen je sieraden verkleuren. 

Dit waren de 10 tips die jou kunnen helpen om je sieraden mooi te houden. Uiteraard blijf ik de kaartjes bij elke bestelling mee verzenden. 

Veel shop plezier en pas goed op jouw sieraden, Kristina Zeneski van Carppelo

 

 

Alles wat je moet weten over sieraden schoonhouden!

Het is even een klusje, maar wel een belangrijke om jouw sieraden weer helemaal te laten stralen: je sieraden schoonmaken! Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om jouw sieraden te poetsen? Je wil natuurlijk niet vol goede moed aan de slag gaan om er vervolgens achter te komen dat je schoonmaakwoede niets heeft uitgehaald. Of erger nog; je sieraden zelfs beschadigd heeft…

In deze blog leggen we je dan ook alles uit over sieraden schoonmaken. Hoe kan je het beste zilver en goud poetsen? En hoe maak je stenen als diamant en zirkonia het beste schoon? Zo weet jij 100 procent zeker dat je jouw sieraden op de juiste manier verzorgt en dat ze weer tijden glanzend met je mee zullen gaan. Lets get cleaning!

 

Onderwerpen over sieraden schoonmaken

Snel het antwoord op je vraag krijgen? Klik dan op het voor jou relevante onderwerp.

 

Wat voor soort aanslag zit er op je sieraad?

Voor verschillende soorten aanslag is er een verschillende manier van sieraden schoonmaken. Er zijn twee soorten.

 

“Gewone” aanslag

Vrijwel alle sieraden worden op de huid gedragen. Hierdoor kan er op den duur vuil ontstaan door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes. Zo krijgt je sieraad bijvoorbeeld vette plekken en/of een doffe(re) uitstraling. Ook stenen kunnen hun glans verliezen en donkere plekjes gaan vertonen. Omdat vuil zich hier makkelijker op kan hopen, gebeurt dit bijvoorbeeld vaak in de kleine openingen tussen verschillende stenen. Ook stenen kunnen hun oorspronkelijke glans verliezen.

 

Verkleuringen van het materiaal

Naast "gewone" aanslag kan het materiaal van je sieraad ook verkleuren. Deze verkleuringen worden ook wel “oxidatie” genoemd. Dit gebeurt vaak doordat het materiaal reageert op de stoffen in je huid en zweet. Ook kan het materiaal reageren op bijvoorbeeld de stoffen in je parfum.

Zilveren sieraden kunnen zwart uitslaan. Geelgoud en roségoud kunnen langzaamaan steeds donkerder worden. Witgoud kan een wat gelere gloed krijgen. Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren! Bovendien is het verkleuren van goud erg zeldzaam.

 

Goud en zilver schoonmaken

Gouden en zilveren sieraden schoonmaken kun je op twee manieren doen. Welke manier je gebruikt, hangt af van het soort vuil dat op je sieraad zit.

Let op: Maak je sieraden niet te vaak schoon. Wanneer je over een sieraad wrijft (met een tandenborstel of poetsdoek) haal je steeds een klein laagje van je sieraad af. Als je dit te vaak doet, zal je sieraad dus stukje bij beetje laagjes goud of zilver verliezen.

 

Methode 1: “gewone” aanslag

Goud en zilver schoonmaken met “gewone” aanslag – ontstaan door bijvoorbeeld huidvet, make-up en crèmes – doe je met de volgende materialen:

  • Een zachte tandenborstel
  • Warm water (let op: niet heet!)
  • Een klein beetje Dreft

 

En poetsen maar! Binnen no-time zal je sieraad weer helemaal stralen. Met de tandenborstel kun je ook makkelijk in alle hoekjes komen. Eventueel kun je je sieraad nog even nawrijven met een zachte doek. Let hierbij op dat je geen microvezeldoek gebruikt. De vezels in deze doeken kunnen namelijk krassen veroorzaken.

 

Methode 2: verkleuringen

Is je zilver zwart verkleurd? Of is je goud een stuk donkerder geworden? Dan is alleen warm water en een klein beetje Dreft niet voldoende. Voor zilveren en gouden sieraden schoonmaken die verkleuringen hebben, ga je dus iets anders te werk. Je kunt hierbij kiezen uit twee manieren.

Let op: Is je witgoud geel verkleurd? Helaas heeft poetsen dan geen nut. Witgoud heeft van nature een lichte gele gloed. Om deze gele gloed te neutraliseren wordt er vaak een heel dun laagje rhodium over witgouden sieraden aangebracht. Dit laagje slijt op den duur af. Het witgoud zal dan zijn natuurlijke gele look terugkrijgen. Om dit tegen te gaan moet er bij een juwelier weer een nieuw rhodiumlaagje worden aangebracht.

 

Een goud- en zilverpoetsdoek

Bij de eerste manier maak je gebruik van een speciale goud- en zilverpoetsdoek. In deze poetsdoek zit een speciaal poetsmiddel voor zilver en goud verwerkt, dat vrijkomt wanneer je met de doek over een sieraad wrijft. Wrijf je sieraad dus rustig met de poetsdoek op en je goud en zilver poetsen is zo gebeurd!

 

 

Vloeibare goud- of zilverpoets

Voor zilver en goud schoonmaken kun je ook gebruikmaken van vloeibare goud- of zilverpoets. Wij raden hiervoor de poetsmiddelen van het professionele merk Hagerty aan. Uiteraard gebruik je goudpoets voor goud poetsen en zilverpoets voor zilver poetsen. Een vloeibaar poetsmiddel is met name aan te raden wanneer je sieraden erg verkleurd zijn. Je kunt het sieraad dan een tijdje in de goud- of zilverpoets laten weken. Maar ook zilver en goud schoonmaken dat licht verkleurd is, kan makkelijk met een zachte doek en wat poetsmiddel worden gedaan. Vervolgens spoel je je sieraad goed af met warm water en wrijf je het droog met een zachte doek. Dit kan eventueel ook nog met een speciale poetsdoek voor gouden en zilveren sieraden. Een microvezeldoek is af te raden. Door de vezels in deze doeken kunnen namelijk krassen ontstaan.

 

Sieraden met stenen/parels schoonmaken

 

 

Sieraden met kleursteen en edelsteen schoonmaken

Stop je sieraden met kleurstenen of edelstenen nooit in de vloeibare goud- of zilverpoets! De chemische samenstelling van deze middelen kan de steenkleur aantasten. Gebruik om deze reden ook geen andere schoonmaakmiddelen. Om kleur- en edelstenen schoon te maken kun je het beste gewoon een zachte doek gebruiken (geen microvezel, dit kan krassen veroorzaken). Gebruik eventueel een zachte tandenborstel voor de kleine randjes en hoekjes. Voor het zilver en goud poetsen kun je een goud- en zilverpoetsdoek gebruiken.

 

 

Sieraden met parel schoonmaken

Ook voor het schoonmaken van parelsieraden kun je beter geen vloeibare goud- of zilverpoets gebruiken. Daarnaast gebruik je liever geen water. Bij veel parelsieraden zit de parel vastgelijmd. Als de parel in aanraking komt met (vloeibaar) poetsmiddel of water kan de lijm aangetast raken. Hierdoor kan de parel loslaten. Gebruik voor het schoonmaken van de parel liever alleen een zachte doek (geen microvezel, dit kan krassen veroorzaken). Eventueel kun je voorzichtig een zachte tandenborstel gebruiken voor de kleine randjes en hoekjes. Voor het goud en zilver poetsen maak je gebruik van een goud- en zilverpoetsdoek.

 

 

Sieraden met zirkonia en diamant schoonmaken

Transparante (!) diamanten en zirkonia’s kunnen indien gewenst wel met vloeibare goud- of zilverpoets worden schoongemaakt. Ook een klein beetje Dreft, water en een goud-/zilverpoetsdoek zijn mogelijk (oftewel geen aparte behandeling als goud en zilver schoonmaken).

 

Vergulde sieraden schoonmaken

Heb je een verguld sieraad dat wel een opknapbeurt kan gebruiken? Ook vergulde sieraden schoonmaken is mogelijk. Dit doe je wel alleen als er oranje plekken zijn ontstaan. Te vaak poetsen zal er namelijk voor zorgen dat het gouden laagje sneller afslijt. Voor het poetsen gebruik je uitsluitend een zachte doek (geen zilverpoetsdoek of microvezel, dit kan verkleuringen en/of krassen vooroorzaken). Eventueel kun je ook nog een zachte tandenborstel gebruiken voor de randjes en hoekjes. Gebruik geen water of andere schoonmaakmiddelen. Ook dit zal het gouden laagje doen afslijten.

Let op: zwarte of groene plekken zijn niet weg te poetsen. Het gouden laagje is dan al afgesleten en het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld zilver of koper) zal dan verkleurd zijn (oxidatie). Je kunt je sieraad dan bij veel juweliers opnieuw laten vergulden.

 

Feiten en fabels over sieraden schoonmaken

Ik heb gehoord dat ik ook tandpasta kan gebruiken voor zilver en goud poetsen. Klopt dat? En is het waar dat ik mijn sieraden in de cola kan leggen om ze schoon te weken?

Het zijn vragen die we regelmatig voorbij zien komen. In principe raden wij alleen de schoonmaakmiddelen aan die vermeld zijn in deze blog. Alle andere schoonmaakmiddelen zullen wij altijd afraden. Veel middelen zijn namelijk chemisch van aard, wat je sieraden ernstig kan aantasten. In tandpasta zit bijvoorbeeld een krijtlaag die krassen kan veroorzaken. Voor gouden en zilveren sieraden schoonmaken is dit dan ook zeker niet geschikt. En cola is een zeer agressief middel dat met name stenen kan beschadigen.

 

Wat te doen in het geval van krassen en/of als je sieraden schoonmaken niet lukt?

Als je sieraden schoonmaken niet lukt, raden wij je aan om langs je plaatselijke juwelier te gaan. Het is bijvoorbeeld vaak mogelijk om je sieraad door de goudsmid te laten polijsten. Hierdoor krijgt het zijn mooie originele look weer terug. Ook krassen (mits niet al te diep) zullen hierdoor verwijderd worden.

Let op: Laat dit niet te vaak doen. Wanneer je sieraad te vaak gepolijst wordt, zal het namelijk steeds een klein laagje goud of zilver verliezen.

 

Hoe zorg je ervoor dat je sieraden langer mooi blijven?

Om je sieraden zo lang mogelijk mooi te houden, moet je deze op een bepaalde manier verzorgen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Gelieve niet met je sieraden aan te gaan douchen of handen te wassen.
  • Doe je sieraden af als je gaat sporten of zwemmen.
  • Plaats je sieraden in de avond terug in het sieradendoosje.
  • Gebruik geen parfum, haarlak of crème als je je sieraden om hebt.
  • Breng altijd eerst je cosmetica en parfum aan en doe dan pas je sieraden om.

 

Naast deze tips kun je er zelf ook op letten of je zilveren sieraad gerhodineerd is. Een gerhodineerd zilveren sieraad is voorzien van een dun laagje rhodium. Dit laagje zorgt ervoor dat het zilver niet zwart verkleurt. Op den duur zal het laagje rhodium door het dragen echter wel afslijten. Het zilver zal dan wel weer verkleuren. Je kunt je sieraad dan schoon (laten) maken en opnieuw laten rhodineren bij je plaatselijke juwelier.

 

Vragen en/of opmerkingen over sieraden schoonmaken?

Heb je vragen of wil je meer weten over sieraden schoonmaken? Bijvoorbeeld specifiek over gouden sieraden schoonmaken of zilveren sieraden schoonmaken? Of juist over een heel ander materiaal? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Natuurlijk kun je ook een mail sturen naar infocarpello@gmail.com.

 

Gratis verzending & retourneren
30 dagen geld terug garantie
Achteraf betalen met Klarna
24/7 bereikbaar via email